dzbany Wiadomości branżowe

Dzień Czekolady – palce lizać!

Dzień Czekolady – palce lizać!
12 kwietnia w całej Polsce będziemy obserwować wyraźną poprawę nastroju, wzrost zadowolenia z życia, a na ulicach, w autobusach i w urzędach zanotujemy zdecydowanie więcej uśmiechniętych ludzi. Wszystko to za sprawą czekolady – właśnie tego dnia obchodzimy jej święto.Czekolada nieodmiennie jest ulubionym przysmakiem wśród łakoci – jej jedwabisty smak nie ma sobie równych. Co ciekawe, ostatnio czekolada zdobywa popularność także jako dodatek do różnego rodzaju mięs, np. wieprzowiny czy drobiu. Szef kuchni Knorr Piotr Murawski radzi, jak wykorzystać jej walory w kuchni nie tylko na deser, ale i w daniu głównym. Tradycyjny smak – zupełnie nowe połączenieJej smak zna chyba każdy. Uwielbiamy go! Jednak okazuje się, że czekoladę nie musimy wykorzystywać jedynie w sposób tradycyjny i traktować wyłącznie jako deseru. Szefowie kuchni Knorr proponują kulinarne eksperymenty z czekoladą w roli głównej i starają się zainspirować nas do wykorzystywania jej także w daniach głównych. Prawdziwym zaskoczeniem dla rodziny będą choćby Żeberka z gorzką czekoladą.Żeberka z gorzką

Teaser

12 kwietnia w całej Polsce będziemy obserwować wyraźną poprawę nastroju, wzrost zadowolenia z życia, a na ulicach, w autobusach i w urzędach zanotujemy zdecydowanie więcej uśmiechniętych ludzi. Wszystko to za sprawą czekolady ? właśnie tego dnia obchodzimy jej święto.

Czekolada nieodmiennie jest ulubionym przysmakiem wśród łakoci ? jej jedwabisty smak nie ma sobie równych. Co ciekawe, ostatnio czekolada zdobywa popularność także jako dodatek do różnego rodzaju mięs, np. wieprzowiny czy drobiu. Szef kuchni Knorr Piotr Murawski radzi, jak wykorzystać jej walory w kuchni nie tylko na deser, ale i w daniu głównym.

 

Tradycyjny smak ? zupełnie nowe połączenie

Jej smak zna chyba każdy. Uwielbiamy go! Jednak okazuje się, że czekoladę nie musimy wykorzystywać jedynie w sposób tradycyjny i traktować wyłącznie jako deseru. Szefowie kuchni Knorr proponują kulinarne eksperymenty z czekoladą w roli głównej i starają się zainspirować nas do wykorzystywania jej także w daniach głównych. Prawdziwym zaskoczeniem dla rodziny będą choćby Żeberka z gorzką czekoladą.

Żeberka z gorzką czekoladą

Receptura dla czterech osób

Kuchnia meksykańska

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 80 minut

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 14 g czosnku podsmażonego
  • 5 g czosnku surowego
  • 2 g tymianku
  • 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 g rozmarynu
  • 150 g ketchupu
  • 50 g octu balsamicznego
  • 3 g imbiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 5 g cynamonu
  • 500 g oleju roślinnego

Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs Knorr. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji. Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę. Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190? C przez 80 minut. Sukces murowany!

A to już wiesz?  Piosenki dla singli - jak nie przejmować się Walentynkami i wprowadzić się w power nastrój

Gorzka czekolada znakomicie komponuje się także z drobiem, czego dowodem są Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym:

http://www.przepisy.pl/przepis/kotleciki-z-indyka-z-pikantnym-sosem-czekoladowym#szukaj/czekoladowy/przepisy

 

Po meksykańsku

Ziarna kakao pochodzą z terenu dzisiejszego Meksyku, a znane były już za czasów starożytnych Majów i Azteków. Do Europy szlachetne ziarna przywiózł Krzysztof Kolumb ? owoce wiecznie zielonego drzewa kakaowca były środkiem płatniczym dla ówczesnych Indian. Pozostańmy zatem w kręgu inspiracji meksykańskich, łącząc smak czekolady z innymi charakterystycznymi dla tamtejszej kuchni specjałami. Oto druga propozycja na 12 kwietnia, czyli Kurczak w sosie czekoladowym ? mole poblano.

Kurczak w sosie czekoladowym ? mole poblano

Receptura dla 6 osób

Kuchnia meksykańska

Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • 1200 g kurczaka razem z kośćmi pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 papryki chilli
  • 1 papryka wędzona chilli z puszki
  • 2 Bulionetki Domowe drobiowe Knorr
  • 200 g migdałów bez skóry 
  • 200 g cebuli 
  • 300 g pomidorów pelati z puszki lub 5 całych dojrzałych pomidorów
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 5 zmielonych w moździerzu goździków 
  • 1 łyżka ziaren mielonej kolendry 
  • 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu 
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki smalcu (smalec można zastąpić dowolnym olejem roślinnym) 
  • 200 g gorzkiej czekolady 

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Odstawiamy mięso do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowanie sosu. Siekamy drobno czosnek, cebulę i obie papryki, podsmażamy je w garnku na pozostałym tłuszczu. Migdały również drobno siekamy, dodajemy je do cebuli i papryki, co chwilę mieszając. Doprawiamy ziarnami kolendry, gwiazdkami anyżu i czarnym pieprzem. Miksujemy pomidory, dodajemy do garnka razem z Bulionetką Knorr. Teraz czas na czekoladę ? kruszoną wrzucamy do garnka, całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając po dnie drewnianą łopatką. Kurczaka można na koniec przybrać ziarnem sezamu i posiekaną natką kolendry. 

A to już wiesz?  Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Przygotowując Meksykańskiego kurczaka w sosie mole można skorzystać także z poniższej receptury:

http://www.przepisy.pl/przepis/meksykanski-kurczak-w-sosie-mole-czekoladowym#szukaj/czekoladowy/przepisy

 

A na deser?

?Czekoladowe fondue! Choć z czekolady możemy przyrządzić tysiące różnych deserów, to szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca właśnie fondue jako prosty i szybki sposób na słodkie co nieco na wieczór z przyjaciółmi lub romantyczne chwile z ukochanym.

Czekoladowe fondue

Ilość porcji: w zależności od foremki do 10 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

Kuchnia francuska/włoska 

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g margaryny
  • 70 g mąki pszennej
  • 165 g cukru
  • 5 jajek

Czekoladowe fondue przygotujemy w 30 minut, a porcja wystarczy aż dla 8 osób. Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy wystudzoną, ale płynną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 12 minut. Po upieczeniu ciastka w środku powinny być płynne. Do środka możemy dodać trochę pokruszonej gorzkiej lub mlecznej czekolady, aby wzmocnić jeszcze efekt płynnego nadzienia.

Czekoladową rewolucję w kuchni czas zacząć ? smacznego!

 

Inspiracje na Dzień Czekolady znajdziecie:

pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.

< 239026" >

Źródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy